• Geen categorie
 • Vragen over de Fietstel-app
  • De app vraagt toegang tot bepaalde informatie in mijn telefoon: waarom?
   • GPS: Wat voor de Fiets Telweek nodig is, is dat we op de telefoon GPS locaties tijdens een verplaatsing opslaan. Na de trip worden die vervolgens (gezamenlijk) opgestuurd om verwerkt te worden.
   • DATA: Om gegevens op een telefoon te kunnen opslaan, is een toestemming vereist. Binnen Android is het zo dat hier één generieke toestemming voor is, die tegelijkertijd ook toegang tot foto’s afdekt. We gebruiken de toegang tot foto’s niet, maar kunnen hier niet omheen.
   • WIFI: Toegang tot de WiFi-verbinding is nodig om te zorgen dat de app bij het begin van een verplaatsing uit haar slaapstand kan komen om vervolgens automatisch GPS locaties te gaan verzamelen. Dit is zo gemaakt om de batterij zoveel mogelijk te besparen.
   • Device-ID: Het apparaat-id wordt alleen gebruikt indien mensen zich melden op de helpdesk met vragen over de app.
  • Ik heb continu een notificatie (of melding) in beeld dat de app is gestart. Werkt de app nu al?

   Tot 19 september werkt de app nog niet en worden nog geen verplaatsingen geregistreerd. De app heeft dus ook nog geen invloed op de batterijduur. De (niet-verwijderbare) melding heeft te maken met de eisen die Google stelt aan volg-apps als de Fietstel-app. Omdat deze continu op de achtergrond draait, moet dat steeds voor de gebruiker duidelijk en zichtbaar zijn.

  • Is het mogelijk mijn eigen bijdrage in te zien?

   Dit jaar wordt weergegeven wat jouw bijgedragen is in fietskilometers ten opzichte van mede-deelnemers in de vorm van een ranking voor jouw stad of dorp. Wij koppelen geen individuele ritten terug aan de deelnemers. Het concept van de Nationale Fiets Telweek is dat deelnemers eenvoudig en anoniem mee kunnen doen om op grote schaal fietsdata te verzamelen. Het gebruik van de app is erg laagdrempelig en vereist weinig handelingen. Als je meer inzicht wilt in je eigen fietsverplaatsingen, dan kunt u ook gebruik maken van apps als Strava en Runkeeper.

  • De batterij van mijn smartphone is sneller leeg, komt dat door de app?

   Ja, het kan zijn dat de batterij eerder leeg is. Het registreren van ritten met GPS verbruikt stroom. De app werkt het beste als je de app en de GPS continu aan laat staan. De Fietstel-app probeert zelf zo slim als mogelijk om te gaan met je batterij, dus bijvoorbeeld door de GPS zo snel als mogelijk automatisch uit te schakelen. We raden je wel aan om elke nacht tijdens de Fiets Telweek de telefoon aan de lader te leggen zodat je ’s morgens met een volle batterij begint. Mocht dit niet voldoende zijn, kun je op het moment dat je niet fietst de GPS van je telefoon uitschakelen. Maar vergeet deze niet weer in te schakelen als je weer op je fiets stapt.

  • Is de Fietstel-app gratis?

   De app is gratis en er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Er worden tevens geen advertentie- / cookies op de smartphone geïnstalleerd. De ontwikkeling van de app is betaald door verschillende overheden (zie initiatiefnemers).

  • Hoeveel MB gebruikt de Fietstel-app?

   De hoeveelheid data is sterk afhankelijk van je reisgedrag. Daarom is op voorhand niet te zeggen hoeveel MB data exact worden verzonden door de app. Gemiddeld over veel gebruikers en over een langere tijd is 1MB per dag per gebruiker een goed richtgetal.

  • Heb ik een abonnement met mobiele data nodig om mee te kunnen doen aan de Fiets Telweek?

   Een abonnement met mobiele data voor je smartphone is niet per se noodzakelijk om mee te doen met de Nationale Fiets Telweek. Je kunt ook meedoen met een abonnement zonder mobiele data, waarbij je gegevens worden verzonden wanneer je verbinding hebt via WiFi. Voor een goede registratie van je fietsritten wordt een abonnement met mobiele data echter wel aanbevolen. Er is dan namelijk een extra techniek beschikbaar om je locatie en snelheid te bepalen, wat de registratie verbetert. Daarnaast gaan er geen gegevens verloren, als je te lang geen verbinding met een WiFi-punt hebt.

  • Hoe weet ik of de app werkt?

   Als je de app gedownload hebt op je telefoon, moet je er voor zorgen dat de GPS van je telefoon aan staat en dat je de app toegang geeft tot je locatie. Als dit het geval is worden jouw fietsgegevens automatisch gemeten. Bij de Android-versie van de app krijg je een melding in het scherm dat de app in werking is. De iOS-versie geeft geen melding. Je hoeft de app niet aan of uit te zetten. De app start vanaf maandag 19 september met meten en stopt automatisch na zondag 25 september.

  • Ik heb een Windows-phone. Waarom kan ik niet meedoen aan de Fiets Telweek?

   De app is ontwikkeld voor smartphones met een iOS of Android besturingssysteem. Helaas is de app niet beschikbaar voor Windows-smartphones. Een nieuwe Windows-app die vergelijkbaar werkt als voor iOS en Android kan alleen ontwikkeld worden voor het besturingssysteem Windows 10. Windows 10 heeft op dit moment een beperkt marktaandeel. Bij de doorontwikkeling de komende jaren willen we de app ook geschikt maken voor Windows-phones.

  • Wat meet de Fietstel-app?

   Tijdens het maken van een verplaatsing meet de Fietstel-app automatisch:

   – met welk vervoermiddel je reist (door middel van onder andere gekozen route en de snelheid)
   – hoe snel je van A naar B bent gekomen
   – welke route je gekozen hebt
   – gereden snelheden
   – eventuele vertragingen bij kruispunten en verkeerslichten

  • Hoe weet ik dat mijn mobiele instellingen goed ingesteld staan?

   Voor registratie van fietsverplaatsingen moeten de mobiele dataverbinding of WiFi en GPS (locatiebepaling) aan staan. De GPS wordt op smartphones vaak aangeduid als ‘locatie’ of ‘locatievoorziening’. Deze is te vinden onder ‘instellingen’, soms nog onder het kopje ‘privacy’. Wanneer je de GPS aanzet en de Fietstel-app hebt gedownload, registreert de app automatisch jouw fietsbewegingen en doe je mee aan het grootste fietsonderzoek van Nederland. Aanvullende instellingen zijn niet benodigd, de app registreert automatisch wanneer mobiele dataverbinding of WiFi en GPS aan staan.

  • Vanaf wanneer kan ik de Fietstel-app downloaden?

   De app is vanaf 10 augustus 2016 beschikbaar in de app store. De app meet en registreert alleen tijdens de telweek. Daardoor verbruikt de app nauwelijks energie. Je krijgt bij aanvang van de telweek een melding dat het meten is gestart.

  • Hoe werkt de Fietstel-app?

   De app registreert hoe lang je op de fiets zit, welke route je rijdt, maar ook waar je lang moet wachten. De app herkent fietsbewegingen en verzamelt alleen data als je je verplaatst. De app stuurt de gegevens automatisch naar onze database. Dus zet de GPS van je smartphone aan en stap op de fiets! Je hoeft de app niet continu te activeren als je je gaat verplaatsen. Je hoeft dus tijdens je fietsrit niets te doen op je smartphone, waarmee je je aandacht volledig op het verkeer kunt richten.

 • Vragen over de Nationale Fiets Telweek
  • Waarom wordt de Fiets Telweek georganiseerd?

   Om meer informatie te krijgen over de bewegingen van fietsers en daarmee de fietsvoorzieningen te verbeteren. Uiteindelijk moet met deze verbeteringen het fietsgebruik worden gestimuleerd. Dankzij moderne technieken is er al veel inzicht in het gedrag van automobilisten en OV-reizigers. Voor de fietser is er nog maar beperkt inzicht in hoe zij rijden, met hoeveel fietsers en op welk tijdstip zij rijden. Met het verzamelen van fietsdata (Meten) ontstaat meer inzicht in de fietser (Weten) en dit kan worden gebruikt door overheden voor betere besluitvorming met betrekking tot fietsprojecten (Verbeteren).

  • Waarom zou ik meedoen aan de Fiets Telweek?

   Door een bijdrage te leveren aan de Nationale Fiets Telweek help je mee om het fietsklimaat in Nederland verder te verbeteren en fietsen nog aantrekkelijker te maken. Het resultaat van deze week geeft meer inzicht in het gebruik van het Nederlandse fietsnetwerk. Inzicht in de verplaatsingen van fietsers kan helpen om nieuwe mogelijkheden voor fietsers te creëren en bestaande mogelijkheden beter te gebruiken. Vorig jaar hebben meer dan 51.000 deelnemers meegedaan aan de Fiets Telweek. Zij hebben samen zo’n 1,2 miljoen fietskilometers laten registreren. Dit is erg waardevolle informatie als het gaat om routekeuze, fietssnelheden en vertragingen. Een mooie bijkomstigheid is dat je door deel te nemen kans maakt op één van de 25 Veloretti fietsen.

  • Wie kan meedoen aan de Fiets Telweek?

   Iedereen die in Nederland woont en beschikt over een smartphone met het besturingssysteem iOS of Android kan meedoen en wordt uitgenodigd mee te doen. Het maakt niet uit of je veel, weinig of (bijna) nooit fietst. Deelnemers onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van ouders of voogd om deel te kunnen nemen.

  • Hoe kan ik meedoen aan de Fiets Telweek?

   Je kunt eenvoudig deelnemer worden van de Fiets Telweek door de Fietstel-app te downloaden op uw smartphone via de Google Play Store (Android) of Itunes Appstore (Apple iOS) en de GPS-functie van je telefoon aan te zetten. Meld je vervolgens aan door jouw postcode en eventueel je e-mailadres in te voeren. De Fietstel-app meet je verplaatsingen alleen tijdens de Fiets Telweek van maandag 19 september tot en met zondag 25 september. De app start en stopt het meten automatisch. Je hoeft hier niets voor te doen.

  • Wie zijn de initiatiefnemers van het onderzoek?

   Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Groningen, gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, Provincie Flevoland, gemeente Alphen aan den Rijn.

  • Wanneer is de Fiets Telweek?

   De tweede editie van de Nationale Fiets Telweek vindt plaats in de derde week van september 2016. Het onderzoek start op maandag 19 september en eindigt op zondag 25 september.

  • Wat is de Nationale Fiets Telweek?

   De Nationale Fiets Telweek is een groot nationaal onderzoek om meer te weten te komen over de fietsverplaatsingen. Door de onderzoeksapp Fietstel-app worden fietsritten geregistreerd. Van deze fietsritten is duidelijk waar en wanneer ze zijn afgelegd, met welke snelheid en op welke punten vertragingspunten optreden in het fietsnetwerk vertraging optreedt. Door van een grote hoeveelheid deelnemers de fietsritten in kaart te brengen, wordt duidelijk hoe het fietsnetwerk in elkaar zit en waar zich eventuele problemen voor doen.

 • Vragen over de prijzen
  • Wanneer weet ik of ik een Veloretti gewonnen heb?

   Na het onderzoek worden uit alle deelnemers 25 prijswinnaars getrokken. De winnaars van een van de Veloretti’s ontvangen automatisch bericht. Je mag dan zelf je favoriete kleur uitkiezen.

  • Maakt elke deelnemer kans op een prijs?

   Elke deelnemer die zijn emailadres heeft doorgegeven in de app maakt kans op een prijs. Daarvoor hoef je niet een minimum aantal kilometers gefietst te hebben.

 • Vragen over de scholierenactie
  • Mijn kind wil meedoen aan de scholierenactie van de Fiets Telweek. Wat wordt er geregistreerd van mijn kind?

   Tijdens het maken van een verplaatsing meet de Fietstel-app automatisch:

   • met welk vervoermiddel uw kind reist (door middel van onder andere gekozen route en de snelheid)
   • hoe snel uw kind van A naar B is gekomen
   • welke route uw kind gekozen heeft
   • gereden snelheden
   • eventuele vertragingen bij kruispunten en verkeerslichten

   We gebruiken de data alleen voor fietsonderzoek en het verbeteren van het fietsnetwerk. De verzamelde gegevens worden na afloop van de Fiets Telweek bewerkt, zodat geregistreerde ritten niet zijn te herleiden naar individuele personen. Alleen de geanonimiseerde data worden vervolgens gebruikt voor verdere analyse. Na analyse van alle fietsdata geeft het regio’s inzicht in het fietsgedrag en knelpunten. De persoonsgegevens van jouw kind worden niet met andere partijen gedeeld.

  • Waarom moet ik toestemming vragen aan mijn ouders/verzorgers?

   Jongeren onder de 16 jaar moeten toestemming vragen aan hun ouders/verzorgers om mee te kunnen doen aan de scholierenactie van de Fiets Telweek. De Fietstel-app registreert jouw verplaatsingen en daar moeten jouw ouders/verzorgers in verband met privacy-wetgeving van op de hoogte zijn.

  • Hoe maak ik kans op de helikoptervlucht?

   Als je je hebt aangemeld voor de scholierenactie, doe je met je klas mee. Samen met je klasgenoten fiets je kilometers bij elkaar. Deze worden geregistreerd door de Fietstel-app en weergegeven in een klassement. De klas die gemiddeld de meeste fietskilometers heeft afgelegd is de winnaar van de school. Uit de tien klassen in Nederland die gemiddeld de meeste fietskilometers hebben gemaakt, worden drie klassen geloot die de helikopervlucht winnen.

  • Waarom zou ik meedoen aan de scholierenactie?

   Scholieren fietsen erg veel. En tijdens het fietsen moet je vast weleens lang wachten voor een verkeerslicht, oversteken over een drukke weg of gebruik je graag een voetpad omdat een fietspad ontbreekt. Of vermijd jij juist de drukke routes? Gegevens over het fietsgedrag van scholieren zijn zeer waardevol voor het verbeteren en veiliger maken van schoolroutes. Door samen met jouw klasgenoten mee te doen aan de Fiets Telweek scholierenactie krijgt jouw gemeente inzicht in waar jullie fietsen, met welke snelheid en welke vertragingen jullie tegenkomen onderweg. Op basis van deze gegevens kan de gemeente eventueel maatregelen nemen. Door deelname maak je ook nog eens kans op een helikoptervlucht met jouw klas.

  • Wie kan meedoen aan de scholierenactie?

   Alle scholieren die op een middelbare school in Nederland zitten kunnen meedoen aan het onderzoek. In de Fietstel-app kun je je aanmelden voor de actie.

  • Ik wil meedoen aan de scholierenactie. Wat moet ik doen?

   Om deel te nemen aan de scholierenactie download je de Fietstel-app via de Google Playstore of Appstore. In de Fietstel-app kan je je aanmelden voor de scholierenactie. Dit doe je door je geboortejaar, school en klas in te voeren en toestemming te vragen aan je ouders/verzorgers (indien je jonger bent dan 16 jaar). Als je daarna er voor zorgt dat de GPS op je telefoon aan staat, ben je helemaal klaar om mee te doen aan de actie! Nodig je ook jouw klasgenoten uit?

 • Vragen over privacy
  • Waarom moet ik mijn e-mail en postcode invullen?

   Wij gebruiken je opgegeven e-mailadres om contact met je op te nemen als je hebt gewonnen. Ook ontvang je achteraf de onderzoeksresultaten per mail. Met de postcode bepalen wij jouw woonplaats. Wij gebruiken jouw e-mailadres en postcode alleen voor dit onderzoek en delen deze niet met andere partijen.

  • Wie kan mijn geregistreerde fietsritten zien?

   Bij de Fiets Telweek gaat het om inzicht in fietsverplaatsingen op lokaal, regionaal en nationaal niveau en niet op individueel niveau. Er wordt uitsluitend geanonimiseerde informatie gedeeld met verkeersafdelingen van deelnemende provincies en gemeenten.

  • Zijn mijn ritten herleidbaar naar mijzelf?

   De geregistreerde fietsritten zijn via begin- en eindpunt en begin- en eindtijd van de verplaatsing terug te leiden naar persoonlijke ritten. Deze persoonlijk herleidbare informatie wordt uitsluitend opgeslagen in het beveiligde datacentrum en niet verspreid aan andere partijen. Er wordt uitsluitend geanonimiseerde informatie aan verkeersafdelingen van deelnemende provincies en gemeenten gedeeld. De app van de Fiets Telweek is geregistreerd bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het CBP is het zelfstandig bestuursorgaan dat in Nederland bij wet als toezichthouder is aangesteld voor het toezicht op het verwerken van persoonsgegevens (de ‘privacy’).

  • Registreert de App de Fiets! alleen fietsritten?

   Niet alleen je fietsritten registreren we, ook je ritten met andere vervoersmiddelen, zoals de auto en de trein. Pas na afloop van een verplaatsing kan, op basis van gemiddelde snelheid en route, bepaald worden welke rit een fietsrit is. De informatie van de niet-fietsritten gebruiken we, gestandaardiseerd en geanonimiseerd, voor onderzoek en het verbeteren van de meetapplicatie.

  • Hoe zorg ik er voor dat niet al mijn ritten worden geregistreerd?

   Het doel is inzicht te krijgen in zoveel mogelijk fietsverplaatsingen. Dus niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook het bezoek aan de winkel of de sportclub. Mocht je toch bepaalde ritten niet geregistreerd willen hebben, dan kan je de locatiebepaling van je telefoon uitzetten. In de app zit geen functie om per rit te bepalen of deze wel of niet geregistreerd wordt.

  • Wat gebeurt er met mijn gegevens?

   We gebruiken je data alleen voor het onderzoek. De verzamelde gegevens worden na afloop van de Fiets Telweek bewerkt, zodat geregistreerde ritten niet zijn te herleiden naar individuele personen. Alleen de geanonimiseerde data worden vervolgens gebruikt voor verdere analyse. Je persoonsgegevens worden niet met andere partijen gedeeld.

 • Vragen over specifieke deelname
  • Ik wil niet meer deelnemen aan het onderzoek. Wat moet ik doen?

   Deelname gedurende de volledige periode van de Fiets Telweek levert de meeste informatie over het fietsgebruik op. Stoppen met deelname aan de Fiets Telweek is echter op elk moment mogelijk door het verwijderen van de app. Na verwijdering van de app doe je niet meer mee aan het onderzoek en worden ritten niet meer geregistreerd.

  • Ik heb geen smartphone. Kan ik meedoen met de Fiets Telweek?

   Deelname aan Fiets Telweek is alleen mogelijk middels een app op de smartphone. Door het gebruik van deze meetmethode is het mogelijk nauwkeurige, en op een en dezelfde wijze data in te winnen. Dit maakt het voor ons een stuk eenvoudiger en minder intensief om de data te verwerken en te analyseren. Wij zijn ons er van bewust dat we door het gebruik van een app een aantal mensen uitsluiten van deelname aan de Nationale Fiets Telweek.

  • Ik fiets nooit, heeft het dan nut om de app te installeren?

   Het doel van de Fiets Telweek is een zo breed mogelijk beeld van het fietsgebruik in Nederland. Dat betekent dat we ook graag inzicht krijgen in percentages van mensen die zelden of nooit fietsen. Dus ook wanneer je (bijna) nooit fietst, draagt installatie van de app bij aan een verbeterd inzicht in het fietsgebruik in Nederland.

  • Ik fiets alleen recreatief, kan ik ook meedoen?

   Doel van de Fiets Telweek is een zo breed mogelijk beeld van het fietsgebruik in Nederland. Dat betekent dat we ook graag inzicht krijgen in recreatief fietsverkeer.

  • Ik heb een e-bike/snorfiets/brommer/velomobiel/ligfiets. Kan ik ook meedoen?

   Niet alleen je fietsritten registreren we, ook je ritten met andere vervoersmiddelen, zoals de auto, trein en brommer. Pas na afloop van een verplaatsing kan, op basis van onder andere gemiddelde snelheid en de gereden route, bepaald worden welke rit een fietsrit is. Voor het onderzoek in het kader van de Fiets Telweek gebruiken we alleen de ritten die als rit per (elektrische) fiets zijn geïdentificeerd. De informatie van de niet-fietsritten gebruiken we, gestandaardiseerd en geanonimiseerd, voor onderzoek en het verbeteren van de meetapplicatie.

  • Ik gebruik een app voor een fietsstimuleringsproject. Kan ik meedoen aan de Fiets Telweek?

   Ja, je kan meedoen aan de Fiets Telweek. De Fietstel-app maakt net als veel fietsstimulerings-apps gebruik van het GPS-signaal. Dit levert geen problemen op. Je ritten worden door beide apps geregistreerd en zodoende kan de Fietstel-app gelijktijdig met de andere apps op uw telefoon geïnstalleerd staan.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag hieronder via het formulier. Bellen kan ook. Wij zijn bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 op 085 – 303 07 86.

Voor persvragen neem contact op met de perslijn van de Fietsersbond op 030 291 81 11.