18 tot en met 24 september 2017 start de derde editie van de Fiets Telweek. Hét jaarlijkse nationale fietsonderzoek waarin we een week lang zoveel mogelijk fietsritten registreren. Dit jaar is Fiets Telweek groter dan voorheen. We gaan de diepte in. Deelnemers kunnen eigen fietsroutes beoordelen en ervaringen delen. Zo krijgen beleidsmakers een nog completer beeld van ons fietsgedrag. De kans om van Nederland een nóg beter fietsland te maken. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de Fiets Telweek en de Fiets Tel-app

Vragen over de Nationale Fiets Telweek en de Fiets Tel-app

Wat is de Nationale Fiets Telweek?

De Nationale Fiets Telweek is een groot nationaal onderzoek om meer te weten te komen over de fietsverplaatsingen. Door de onderzoeksapp Fiets Tel-app worden fietsritten geregistreerd. Van deze fietsritten is duidelijk waar en wanneer ze zijn afgelegd, met welke snelheid en op welke punten vertragingspunten optreden in het fietsnetwerk vertraging optreedt. Door van een grote hoeveelheid deelnemers de fietsritten in kaart te brengen, wordt duidelijk hoe het fietsnetwerk in elkaar zit en waar zich eventuele problemen voor doen.

Wanneer is de Fiets Telweek?

De derde editie van de Nationale Fiets Telweek vindt plaats in de derde week van september 2017. Het onderzoek start op maandag 18 september en eindigt op zondag 24 september.

Wie zijn de initiatiefnemers van het onderzoek?

Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Provincie Utrecht en Provincie Flevoland.

Hoe kan ik meedoen aan de Fiets Telweek?

Van 18 t/m 24 september kan je meedoen aan de Fiets Telweek. Je kunt eenvoudig deelnemer worden van de Fiets Telweek door de Fiets Tel-app te downloaden op uw smartphone via de Google Play Store (Android) of App Store (Apple iOS). Geschikte smartphones zijn mobiele telefoons met recent besturingssysteem Android (versie 4.01 of later), IOS (versie 8.0 of later) en voorzien van GPS en WIFI of mobiel data-abonnement.

Wie kan meedoen aan de Fiets Telweek?

Iedereen die in Nederland woont en beschikt over een smartphone met het besturingssysteem Android (versie 4.01 of later) of IOS (versie 8.0 of later) en voorzien van GPS en WIFI of mobiel data-abonnement. Het maakt niet uit of je veel, weinig of (bijna) nooit fietst. Deelnemers onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van ouders of voogd om deel te kunnen nemen.

Waarom zou ik meedoen aan de Fiets Telweek?

Door een bijdrage te leveren aan de Nationale Fiets Telweek help je mee om het fietsklimaat in Nederland verder te verbeteren en fietsen nog aantrekkelijker te maken. Het resultaat van deze week geeft meer inzicht in het gebruik van het Nederlandse fietsnetwerk. Inzicht in de verplaatsingen van fietsers kan helpen om nieuwe mogelijkheden voor fietsers te creëren en bestaande mogelijkheden beter te gebruiken. Vorig jaar hebben meer dan 42.000 deelnemers meegedaan aan de Fiets Telweek. Zij hebben samen zo’n 2 miljoen fietskilometers laten registreren. Dit is erg waardevolle informatie als het gaat om routekeuze, fietssnelheden en vertragingen. Door dit jaar (weer) mee te doen, help je om deze informatie nog waardevoller te maken. Trends en veranderingen in het netwerk kunnen sporen we op.

Waarom wordt de Fiets Telweek georganiseerd?

Om meer informatie te krijgen over de bewegingen van fietsers en daarmee de fietsvoorzieningen te verbeteren. Uiteindelijk moet met deze verbeteringen het fietsgebruik worden gestimuleerd. Dankzij moderne technieken is er al veel inzicht in het gedrag van automobilisten en OV-reizigers. Voor de fietser is er nog maar beperkt inzicht in hoe zij rijden, met hoeveel fietsers en op welk tijdstip zij rijden. Met het verzamelen van fietsdata (Meten) ontstaat meer inzicht in de fietser (Weten) en dit kan worden gebruikt door overheden voor betere besluitvorming met betrekking tot fietsprojecten (Verbeteren).

Vragen over de Fiets Tel-app

Hoe werkt de Fiets Tel-app?

De app registreert hoe lang je op de fiets zit, welke route je rijdt, maar ook waar je lang moet wachten. De app herkent fietsbewegingen en verzamelt alleen data als je je verplaatst. De app stuurt de gegevens automatisch naar onze database. De app registreert automatisch maar je kunt de app ook op pauze zetten. Zo raakt de batterij minder snel leeg. Vergeet dan niet om de app weer te activeren als je gaat fietsen.

Dit jaar is er ook de mogelijkheid om je fietsritten te beoordelen. In de app kan je je aanmelden als ‘actieve fietser’. Druk op de startknop als je begint met fietsen en op de stopknop als je rit stopt. Je hoeft dus tijdens je fietsrit niets te doen op je smartphone, waarmee je je aandacht volledig op het verkeer kunt richten. Na afloop van de rit kan je vragen beantwoorden over je route.

Vanaf wanneer kan ik de Fiets Tel-app downloaden?

De app is vanaf ongeveer 1 augustus 2017 beschikbaar in de stores. De app begint met meten vanaf 18 september. Daarna kan je blijven meedoen als ‘actieve fietser’. Als je dit niet wilt kan je de app verwijderen.

Hoe weet ik dat mijn mobiele instellingen goed ingesteld staan?

Voor registratie van fietsverplaatsingen moeten de mobiele dataverbinding of WiFi en GPS (locatiebepaling) aan staan. De GPS wordt op smartphones vaak aangeduid als ‘locatie’ of ‘locatievoorziening’. Deze is te vinden onder ‘instellingen’, soms nog onder het kopje ‘privacy’. Aanvullende instellingen zijn niet benodigd, de app registreert automatisch wanneer mobiele dataverbinding of WiFi en GPS aan staan. Je kunt de app op pauze zetten en als ‘actieve fietser’ kan je gebruik maken van de start- en stopknop. De app geeft een melding als je GPS niet goed ingesteld staat.

Wat meet de Fiets Tel-app?

Tijdens het maken van een verplaatsing meet de Fiets Tel-app automatisch:

– met welk vervoermiddel je reist (door middel van onder andere gekozen route en de snelheid);
– hoe snel je van A naar B bent gekomen;
– welke route je gekozen hebt;
– gereden snelheden;
– eventuele vertragingen bij kruispunten en verkeerslichten.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

We gebruiken je data alleen voor fietsonderzoek en het verbeteren van het fietsnetwerk. De verzamelde gegevens worden na binnenkomst bewerkt, zodat geregistreerde ritten niet zijn te herleiden naar individuele personen. Alleen de geanonimiseerde data worden vervolgens gebruikt voor verdere analyse. Na analyse van alle fietsdata geeft het provincies en gemeenten inzicht in het fietsgedrag en knelpunten. Je persoonsgegevens worden niet met andere partijen gedeeld.

Schakel titel

Toggle inhoud hoort hier, klikt u op de knop Bewerken om deze tekst te veranderen. </ p>

Hoe weet ik of de app werkt?

Als je de app gedownload hebt op je telefoon, moet je ervoor zorgen dat de GPS van je telefoon aan staat en dat je de app toegang geeft tot je locatie. Als dit het geval is worden jouw fietsgegevens automatisch gemeten. Bij de Android-versie van de app krijg je een melding in het scherm dat de app in werking is. De iOS-versie geeft geen melding. Als ‘actieve fietser maak je gebruik van de start- en stopknop. Je hoeft de app niet aan of uit te zetten.

Heb ik een abonnement met mobiele data nodig om mee te kunnen doen?

Een abonnement met mobiele data voor je smartphone is niet per se noodzakelijk om mee te doen. Je kunt ook meedoen met een abonnement zonder mobiele data, waarbij je gegevens worden verzonden wanneer je verbinding hebt via WiFi. Dit geldt ook voor de ‘actieve fietser’. Voor een goede registratie van je fietsritten wordt een abonnement met mobiele data echter wel aanbevolen. Er is dan namelijk een extra techniek beschikbaar om je locatie en snelheid te bepalen, wat de registratie verbetert. Daarnaast gaan er geen gegevens verloren, als je te lang geen verbinding met een WiFi-punt hebt.

Hoeveel MB gebruikt de Fiets Tel-app?

De hoeveelheid data is sterk afhankelijk van je reisgedrag. Daarom is op voorhand niet te zeggen hoeveel MB-data exact worden verzonden door de app. Gemiddeld over veel gebruikers en over een langere tijd is 1MB per dag per gebruiker een goed richtgetal.

Is de Fiets Tel-app gratis?

De app is gratis en er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Er worden tevens geen advertentie- / cookies op de smartphone geïnstalleerd. De ontwikkeling van de app is betaald door verschillende overheden (zie initiatiefnemers).

De batterij van mijn smartphone is sneller leeg, komt dat door de app?

Ja, het kan zijn dat de batterij eerder leeg is. Het registreren van ritten met GPS verbruikt stroom. De app werkt het beste als je de app en de GPS continu aan laat staan. De Fiets Tel-app probeert zelf zo slim als mogelijk om te gaan met je batterij, dus bijvoorbeeld door de GPS zo snel als mogelijk automatisch uit te schakelen. We raden je wel aan om elke nacht tijdens de Fiets Telweek de telefoon aan de lader te leggen zodat je ’s morgens met een volle batterij begint. Maar vergeet de app niet weer aan te zetten als je op je fiets stapt.

Wat is het verschil tussen de actieve en passieve modus?

Deelnemers die gebruik maken van de ‘actieve modus’, krijgen een uitgebreider dashboard in de app waarop ze ook informatie over hun eigen ritten kunnen inzien en terugzien. En zij kunnen vragen beantwoorden over hun fietsroutes en hun persoonlijke ervaringen delen. Maar dit hoeft niet, je kunt ook gewoon meedoen en tellen zoals voorheen; de app begint automatisch met meten als je op de fiets stapt. Hiervoor kies je voor de ‘passieve modus’. Het is helaas nog niet mogelijk om te wisselen tussen actieve en passieve modus. Mocht je onverhoopt toch voor een bepaalde modus hebben gekozen en je wilt dit ongedaan maken, dan kun je de app verwijderen en opnieuw installeren met een ander e-mailadres.

Waarom komen de gemiddelde snelheden en afstanden die ik rijd soms niet overeen met Strava of mijn fietsnavigatie?

Het zou kunnen dat de gemiddelde snelheden of afstanden die de app laat zien in de actieve modus afwijken van de gegevens van andere apps als bijvoorbeeld Strava. Dit heeft ermee te maken dat de app in de actieve modus alle bewegingen detecteert wanneer er op ‘play’ en ‘stop’ wordt gedrukt. Dit betekent dat als je een keer van je fiets afstapt of voor een rood licht staat te wachten, deze tijden ook worden meegenomen. Omdat de app dan door blijft tellen kan het zijn dat je gemiddelde snelheid bijvoorbeeld omlaag gaat. Achteraf worden al deze ‘niet-fietsmomenten’ eruit gefilterd. We hebben ervoor gekozen om achteraf pas te filteren, omdat dit de collectieve data accurater maakt. Als je echt heel secuur je gemiddelde snelheid wil bijhouden, is deze app niet geschikt. Dan kun je beter een ander app of fietsnavigatie inzetten.

Vragen over prijzen

Maakt elke deelnemer kans op een prijs?

Elke deelnemer die zijn emailadres heeft doorgegeven in de app maakt kans op een prijs. Daarvoor hoef je niet een minimum aantal kilometers gefietst te hebben.

Wanneer weet ik of ik een prijs gewonnen heb?

Na het onderzoek worden uit alle deelnemers (die een mailadres hebben achtergelaten) de prijzen verloot. Met hen wordt per mail contact gezocht.

Vragen over specifieke deelname

Ik gebruik een app voor een fietsstimuleringsproject. Kan ik meedoen aan de Fiets Telweek?

Ja, je kan meedoen aan de Fiets Telweek. De Fiets Tel-app maakt net als veel fietsstimuleringsapps gebruik van het GPS-signaal. Dit levert geen problemen op. Je ritten worden door beide apps geregistreerd en zodoende kan de Fiets Tel-app gelijktijdig met de andere apps op uw telefoon geïnstalleerd staan.

Ik heb een e-bike/snorfiets/brommer/velomobiel/ligfiets. Kan ik ook meedoen?

Niet alleen je fietsritten registreren we, ook je ritten met andere vervoersmiddelen, zoals de auto, trein en brommer. Pas na afloop van een verplaatsing kan, op basis van onder andere gemiddelde snelheid en de gereden route, bepaald worden welke rit een fietsrit is. Voor het onderzoek in het kader van de Fiets Telweek gebruiken we alleen de ritten die als rit per (elektrische) fiets zijn geïdentificeerd. De informatie van de niet-fietsritten gebruiken we, gestandaardiseerd en geanonimiseerd, voor onderzoek en het verbeteren van de meetapplicatie.

Ik fiets alleen recreatief, kan ik ook meedoen?

Het doel is een zo breed mogelijk beeld van het fietsgebruik in Nederland. Dat betekent dat we ook graag inzicht krijgen in recreatief fietsverkeer.

Ik fiets nooit, heeft het dan nut om de app te installeren?

Het doel is een zo breed mogelijk beeld van het fietsgebruik in Nederland. Dat betekent dat we ook graag inzicht krijgen in percentages van mensen die zelden of nooit fietsen. Dus ook wanneer je (bijna) nooit fietst, draagt installatie van de app bij aan een verbeterd inzicht in het fietsgebruik in Nederland.

Ik heb geen smartphone. Kan ik meedoen met de Fiets Telweek?

Deelname is alleen mogelijk middels een app op de smartphone. Door het gebruik van deze meetmethode is het mogelijk nauwkeurige, en op een en dezelfde wijze data in te winnen. Dit maakt het voor ons een stuk eenvoudiger en minder intensief om de data te verwerken en te analyseren. Wij zijn ons er van bewust dat we door het gebruik van een app een aantal mensen uitsluiten van deelname.

Ik wil niet meer deelnemen aan het onderzoek. Wat moet ik doen?

Stoppen met deelname is op elk moment mogelijk door het verwijderen van de app. Na verwijdering van de app doe je niet meer mee aan het onderzoek en worden ritten niet meer geregistreerd.

Vragen over privacy

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

We gebruiken je data alleen voor het onderzoek. De verzamelde gegevens worden na binnenkomst bewerkt, zodat geregistreerde ritten niet zijn te herleiden naar individuele personen. Alleen de geanonimiseerde data worden vervolgens gebruikt voor verdere analyse. Je persoonsgegevens worden niet met andere partijen gedeeld.

Hoe zorg ik ervoor dat niet al mijn ritten worden geregistreerd?

Het doel is inzicht te krijgen in zoveel mogelijk fietsverplaatsingen. Dus niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook het bezoek aan de winkel of de sportclub. Als er ritten zijn die je niet wilt meten dan kan je de GPS uitzetten. Als je ‘actieve fietser’ bent dan kan je gebruik maken van de start- en stopknop.

Registreert Fiets Tel-app alleen fietsritten?

Niet alleen je fietsritten registreren we, ook je ritten met andere vervoersmiddelen, zoals de auto en de trein. Pas na afloop van een verplaatsing kan, op basis van gemiddelde snelheid en route, bepaald worden welke rit een fietsrit is. De informatie van de niet-fietsritten gebruiken we, gestandaardiseerd en geanonimiseerd, voor onderzoek en het verbeteren van de meetapplicatie. Bel je ‘actieve fietser’? Dan gaan we er in eerste instantie van uit dat alle geregistreerde ritten fietsritten zijn, maar in de nabewerking wordt hier een check op uitgevoerd.

Zijn mijn ritten herleidbaar naar mijzelf?

De geregistreerde fietsritten zijn via begin- en eindpunt en begin- en eindtijd van de verplaatsing terug te leiden naar persoonlijke ritten, niet naar personen. Deze persoonlijk herleidbare informatie wordt uitsluitend opgeslagen in het beveiligde datacentrum en niet verspreid aan andere partijen. Er wordt uitsluitend geanonimiseerde informatie aan verkeersafdelingen van deelnemende provincies en gemeenten gedeeld. De app van de Fiets Telweek is geregistreerd bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het CBP is het zelfstandig bestuursorgaan dat in Nederland bij wet als toezichthouder is aangesteld voor het toezicht op het verwerken van persoonsgegevens (de ‘privacy’).

Wie kan mijn geregistreerde fietsritten zien?

Het gaat om inzicht in fietsverplaatsingen op lokaal, regionaal en nationaal niveau en niet op individueel niveau. Er wordt uitsluitend geanonimiseerde informatie gedeeld met verkeersafdelingen van deelnemende provincies en gemeenten.

Waarom moet ik mijn e-mail en postcode invullen?

Wij gebruiken je opgegeven e-mailadres om contact met je op te nemen als je hebt gewonnen. Ook ontvang je achteraf de onderzoeksresultaten per mail. Met de postcode bepalen wij jouw woonplaats. Wij gebruiken jouw e-mailadres en postcode alleen voor dit fietsonderzoek en delen dit niet met andere partijen.

Leiden
logo6
Logo8
Zoetermeer
Logo10
Logo4
Logo3
logo5
Waddinxveen
Gouda
logo7
logo1
Rotterdam
Alphen aan Den Rijn
Zuidplas
Dordrecht
logo2
Logo10