Fietsenwinkel in de buurt

Fiets kopen: een gewone fiets of een e-bike?

Als je aan een nieuwe fiets toe bent, ben je natuurlijk heel goed af met een gewone, dat wil zeggen niet elektrische, fiets. Uit statistieken blijkt echter dat wie een fiets gaat kopen, steeds vaker kiest voor een e-bike. Deze heeft immers vele voordelen. De fietsenwinkel in de buurt kan u meer over deze voordelen vertellen, maar ook in onderstaande tekst staan al wat wetenswaardigheden opgesomd.

 

Waarom kiezen voor een elektrische fiets?

De elektrische fiets biedt meer mogelijkheden dan een die niet elektrisch is. Zo ben je sneller op je bestemming en dat met minder inspanning. Dat is een van de redenen dat de e-bike vaak wordt aangeschaft voor woon-werkverkeer. Je kunt dan je auto laten staan, want met de elektrische fiets ben je immers snel (soms nog sneller dan met de auto) op het werk en toch ben je niet bezweet. Daarbij hoef jij je ook niet te ergeren aan de kilometerslange files, je fietst ze mooi voorbij! Je bent daarbij ook nog eens goed bezig voor het milieu, want al die auto’s in de file zorgen voor aardig wat uitlaatgassen. De accu van je fiets kan je aan het einde van zijn levensduur laten recyclen, dat is eveneens goed nieuws voor het milieu!

Sommige mensen argumenteren dat het gebruik van een elektrische fiets ongezond zou zijn, dat je beter op een gewone fiets kunt stappen. Niets is echter minder waar. Uit Europees onderzoek is namelijk gebleken dat beweging op een elektrische fiets voor ons lichaam net zo waardevol is. Overigens is ook gebleken dat de bezitters van een e-bike juist vaker de fiets nemen dan de auto, dus dat is positief. Dat geldt zeker ook voor woon-werkverkeer, waar men vanwege de e-bike vaker de auto laat staan. Er zijn zelfs elektrische vouwfietsen. Dat is de perfecte oplossing voor de forens die zijn fiets wil meenemen in de trein.

Recreatief fietsen met de elektrische fiets is fijn, omdat je door de snelheid langere afstanden kunt afleggen en dus meer ziet en meer geniet. Daarnaast word je door de trapondersteuning minder snel moe waardoor je ook zin hebt om langer door te gaan.

 

Verschillende modellen voor verschillende gebruikers

Ieder heeft zo zijn eigen wensen voor wat het gebruik van de fiets betreft.

  • De één ziet de fiets als het middel om in de stad snel van A naar B te komen. De fiets is dan handig, omdat parkeerplaatsen niet altijd in de buurt zijn en ook nog ees best duur kunnen zijn. Bovendien ben je met de fiets op korte afstanden soms sneller dan met de auto. De stadfietser is goed af met een city bike.
  • Een ander ziet zijn fiets als de lastezel bij de boodschappen of bij het vervoer van allerlei zaken. Hij is dan beter gebaat met een transportfiets. Deze fiets heeft namelijk een rek boven het voorwiel, waar eenvoudig een krat op te monteren is dat volgeladen kan worden met alle boodschappen of andere spullen.
  • Dan hebben we nog de sportfietser. Die kan goed uit de voeten met een elektrische racefiets of mountain bike. De elektrische trapondersteuning kan je helpen bij forse tegenwind of bij hellingen. Een racefiets moet vooral licht zijn, maar gelukkig zijn lichte racefietsen ook als e-bikes verkrijgbaar.
  • Vele van onze schoolkinderen moeten in hun tienerjaren op de fiets naar school. Dat kunnen best flinke afstanden zijn. Er wordt daarom ook regelmatig gekozen voor openbaar vervoer. Maar een abonnement op het openbaar vervoer is niet echt goedkoop. Alternatief is hier dan ook een e-bike. Je zoon of dochter zal met meer plezier de fiets nemen naar school en daar bovendien ook sneller aankomen.

Wie een goed advies wil voor wat betreft de verschillende soorten, modellen en merken elektrische fietsen kan de fietsenwinkels in de buurt om een eerlijk en objectief advies vragen.

 

Onderhoud van de elektrische fiets

Net als een gewone fiets heeft de e-bike regelmatig onderhoud nodig. Gelukkig is dat niet veel meer dan bij een gewone fiets. Zelf kun je al heel wat doen om je elektrische fiets in goede conditie te houden.

  • Zorg dat de banden altijd hard genoeg zijn. Dit klinkt simpel (en dat is het eigenlijk ook), maar zachte banden zorgen voor meer weerstand, dus een groter beroep op de accu en dus moet de accu vaker geladen worden en dat verkort de levensduur. Toch belangrijk , die bandenspanning.
  • Smeren van de ketting en bewegende delen is eenvoudig zelf te doen.
  • Controle van diverse onderdelen: zitten alle schroeven en bouten nog goed vast? Zijn de remblokken nog goed genoeg? Doet alle verlichting het nog?
  • Een schone fiets gaat langer mee. Geef de fiets daarom regelmatig een schoonmaakbeurt en zorg daarbij ook goed voor de verchroomde delen van de fiets. Hiervoor zijn speciale middelen in de handel die roest tegengaan.
  • Last but not least: bij aankoop van een e-bike zal de fietsenwinkel in de buurt je een planning meegeven voor onderhoudsbeurten. Sla deze niet over, want goed en deskundig onderhoud van de fiets zorgt ervoor dat je er langer plezier van hebt. En wie wil dat niet?

 

Toch liever een gewone fiets?

De elektrische fiets is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen willen liever het gevoel hebben het toch helemaal zelf te doen en vinden de extra inspanning juist prettig. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je budget de aanschaf van een elektrische fiets niet toestaat.

Voor wie twijfelt: wanneer de fietsenwinkel in de buurt open is, breng een bezoek en stel de vragen waar je mee zit. Dat geeft je meer duidelijkheid en zo kun je beter tot de juiste keuze komen.

 

Onderzoek voor verbetering van uw fietsgenot

Nederland telt meer dan 14 miljoen fietsers tegenover ongeveer 9 miljoen autorijders. Toch wordt er meer onderzoek gedaan naar wegen en snelwegen dan naar onze fietspaden en fietsroutes. Gelukkig voor de fietsers worden er ook fiets onderzoeken gedaan, onder andere naar verplaatsingen op de fiets, snelheden, vertragingen, etc. Al de verzamelde data worden gebruikt om jouw fietsgenot te verbeteren.

Je kunt zelf meedoen aan ons onderzoek en zo je bijdrage leveren. Meedoen kan eenvoudig met een app op je Android mobiel of je iPhone.

 

De juiste keuze

Ik hoop dat je met deze informatie de juiste keuze kunt maken voor wat betreft welke fiets bij jou past. In ieder geval is het een basis om verder te vragen bij de fietsenwinkel in de buurt.