Als je overweegt een elektrische fiets te kopen, dan ben je hier aan het juiste adres! Elektrische fietsen worden steeds populairder als milieuvriendelijke en handige manier om je te verplaatsen. Op het eerste gezicht lijkt het aanschaffen van een elektrische fiets misschien intimiderend, maar met de juiste informatie kan je de perfecte elektrische fiets voor jouw behoeften vinden. Lees verder om erachter te komen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrisch fiets, en voor andere handige tips

Voordelen en nadelen van elektrische fietsen

Voordelen van elektrische fietsen zijn onder andere:
De mogelijkheid om te kiezen hoeveel lichamelijke inspanning je levert tijdens je rit.

Sneller en verder gaan dan met een niet-elektrische fiets.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je bezweet raakt als het koud weer is of als je gewoon niet bezweet wilt raken.

Een low-impact cardiovasculaire training die je gewrichten minder belast dan hardlopen.

Nadelen van elektrische fietsen zijn:
– De initiële kosten van een elektrische fiets zijn vaak hoger dan de kosten van een gewone fiets.

– Sommige elektrische fietsen zijn moeilijk te gebruiken zonder de motor.

– Je moet de accu elektrische fiets regelmatig opladen of vervangen, wat lastig kan zijn.

Verschillende soorten elektrische fietsen

Er zijn veel verschillende soorten elektrische fietsen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Welk type je kiest, hangt af van je budget, fitnessniveau en rijstijl. De meest voorkomende types zijn:

– Stadsfietsen: Dit is het meest voorkomende type elektrische fiets. Ze zijn goed voor korte, snelle ritjes door de stad.

– Cruiser: Deze zijn vergelijkbaar met stadsfietsen, maar ze zijn iets rustiger en niet agressief.

– Touring: Dit zijn middenklasse elektrische fietsen die vaak gebruikt worden om te toeren. Ze zijn ook goed voor woon-werkverkeer.

– Mountain: Dit zijn fietsen uit het hogere segment die vaak gebruikt worden voor off-roaden. Ze zijn ook een goede keuze voor mensen die een training willen tijdens het trappen.

Motor en accu

Veel fabrikanten hebben ervoor gekozen om elektrische fietsen te ontwerpen met een motor in de achternaaf. De motor is vaak een kant-en-klare eenheid die ontworpen is voor gebruik in andere toepassingen, zoals grasmaaiers of kettingzagen. De motor produceert vermogen dat op het achterwiel wordt overgebracht door een riem die ook de pedalen van de fiets aandrijft. Deze krachtcentrales leveren minder vermogen dan naafmotoren en vereisen dat je harder trapt. Deze motoren werken goed zolang de accu het goed doet. Als je accu het niet meer doet moet je deze dus vervangen of je kan een fietsaccu revisie uitvoeren.