Op 18 september gaat de derde editie van de Nationale Fiets Telweek van start, het grootste fietsonderzoek van Nederland. Een week lang wordt weer gemeten hoe Nederland zich op de fiets verplaatst, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. En de app biedt dit jaar de mogelijkheid om de fietsbeleving te registreren. Vanaf vandaag kan iedereen de vernieuwde Fiets Tel-app downloaden en van 18 t/m 24 september tellen de deelnemers samen tijdens Fiets Telweek. Deze editie is groter dan ooit: de Fiets Telweek zet met onderzoek naar fietsbeleving de nieuwe standaard neer voor fiets-data en het in kaart brengen van fietsgedrag.

Verrijken van de fiets-data
Dit jaar biedt de vernieuwde Fiets Tel-app de mogelijkheid om nog meer te weten te komen van de gereden ritten. Deelnemers kunnen persoonlijke ervaringen delen, door het beoordelen van fietsroutes en zo bijdragen aan bijvoorbeeld een veiliger fietsnetwerk. Opdrachtgevers geven bij de organisatie van de Fiets Telweek aan welke (knel)punten deelnemers kunnen beoordelen. Zo voegt men extra waarde toe aan de opgehaalde data. De deelnemer krijgt hiervoor een uitgebreider dashboard in app, waarop ze de informatie van hun gereden ritten kunnen inzien en terugzien. Dit hoeft echter niet, deelnemers kunnen ook gewoon meedoen zoals voorheen; de app begint automatisch met meten als je op de fiets stapt.

Fiets je mee?
Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom roepen de organisatie van de Fiets Telweek en de deelnemende regio’s Nederland op zich aan te melden. Dit kan door de Fiets Tel-app te downloaden en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. Op 18 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten. Deelnemers maken bovendien kans op één van de 50 Rains-jassen, één van de 5 Garmin-fietscomputers of een Batavus Bryte e-bike.

Download de Fiets Tel-app: 

In Google Play

In de Apple Store

Het initiatief Fiets Telweek is gestart omdat bleek dat we weinig weten over de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land. Aan de vorige edities deden ruim 42.000 fietsers actief mee die samen meer dan 2.000.000 kilometers telden. De data die zij bij elkaar fietsten, leverden veel inzichten op en hebben nu al geleid tot eerste verbeteringen in het fietsnetwerk.