Maandag 18 september gaat de derde editie van ‘De Nationale Fiets Telweek’ van start. Dit jaar trappen we het nationale fietsonderzoek af in Wageningen. Op dat moment treedt daar ook een nieuwe Gelderse verkeersmaatregel voor de speed-pedelec in werking; de snelle e-bike is binnen de bebouwde kom welkom op het fietspad – iets wat landelijk nu niet mag. Het nationale fietsonderzoek ‘Fiets Telweek’ is uiteraard benieuwd hoe deze snelheidsverschillen op het fietspad beleefd worden, door zowel de snelle fietsers zelf – als de mensen op een ‘normale’ fiets. Met behulp van de speciale Fiets Tel-app leggen fietsers van 18 t/m 24 september zélf hun fietsgedrag vast. De app meet hoe deelnemers zich verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. Ook kunnen fietsers zelf feedback geven via de app over hoe zij de fietsrit hebben beleefd.

Effecten van snelle fietsen op fietspad onder de loep.
Fietsers op een speed-pedelec mogen in Gelderland bij een aantal drukke provinciale wegen kiezen: met hogere snelheid op de rijbaan of met lagere snelheid het fietspad op. De speed-pedelec (met max ca. 45km p/u) is een relatief nieuwe verschijning, waardoor er nog weinig bekend is over het gebruik en de effecten ervan op de verkeersveiligheid. Wel is duidelijk dat door de opkomst van snelle e-bikes de snelheidsverschillen op fietspaden toenemen. En momenteel niet alle fietspaden daarvoor geschikt zijn. De data van de Fiets Telweek helpen de effecten van dit soort maatregelen beter in beeld te brengen.

Crowd research – de fietser levert de data
Van 18 tot en met 24 september meten we, net als bij de vorige edities van de Fiets Telweek, een week lang hoe Nederland zich op de fiets verplaatst. Fietsers zelf stellen de data beschikbaar. Door de speciale Fiets Tel-app te downloaden (voor Android en iOS) kunnen zij hun fietsritten laten registreren. De app meet hoe deelnemers zich  verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. Dit jaar stellen opdrachtgevers via de app ook vragen over de veiligheid en het comfort van zelfgekozen fietsroutes. Met onderzoek naar de fietsbeleving zet de Fiets Telweek de nieuwe standaard voor fiets-data en het in kaart brengen van fietsgedrag in Nederland.