Van 18 tot en met 24 september vond de derde editie van de Nationale Fiets Telweek plaats. Een week lang is met behulp van een fiets-app gemeten hoe Nederland zich op de fiets verplaatst. Met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. Dit jaar konden opdrachtgevers via de app ook vragen stellen over de veiligheid en het comfort van zelfgekozen fietsroutes. Ruim 15.000 deelnemers namen deel aan het fietsonderzoek voor een beter fietsnetwerk in Nederland. Zij fietsen meer dan een half miljoen kilometers bij elkaar.

In totaal legden de deelnemers 535.392 kilometers op de fiets af in ruim 98.000 fietsritten. De provincie Zuid-Holland ging aan kop met 103.068 fietskilometers, gevolgd door Noord-Brabant met 87.938 en Noord-Holland met 83.975 kilometers. Van alle steden fietsten Amsterdammers met 37.890 de meeste kilometers bij elkaar. Utrecht behaalde als stad de tweede plaats met ruim 35.000 fietskilometers, met op de derde plaats Groningen met 15.895 kilometers.

De fietssnelheden varieerden onderling sterk. Vooral in de grote steden konden fietsers minder snel doortrappen. Landelijk lag de gemiddelde snelheid op 17 kilometer per uur, in Amsterdam en Rotterdam was dat 13,8. Alleen in Noord-Brabant (18,7), Groningen (18,2) en Gelderland (18,0) fietsten de deelnemers sneller dan landelijk. Zeeland haalde een gemiddelde snelheid van 15,4 per uur.

Opvallend
Paar opvallende feitjes:

  • Snelste fietsrit boven de 10km: 45,1 km met 39,6 gemiddeld – in het Velodrome in Amsterdam
  • Drukste fietspad NL; Smakkelaarsveld Utrecht – nabij fietsenstallingen CS.
  • Overige drukke fietspaden; Amsterdam; Weesperzijde. Den Haag: Westvlietweg. Nijmegen; Stationsplein. Groningen; Steentilbrug. Rotterdam: Maastunnel. Eindhoven: Fellenoord.
  • Drukste fietsdag; donderdag, gevolgd door dinsdag. Spitstijden; 07.00-09.00 uur en 16.00 – 18.00 uur. Op vrijdag begint de spits rond 14.00 uur tot 17.00 uur met minder fietsers. In het weekend liggen de pieken tussen 11.00 en 14.00 waarbij zondag het momentum vroeger ligt.
  • Qua weer; Het was een relatief ‘droge’ week met landelijk wel wat verschillen met wel/geen neerslag. Wat opvalt; bij mistig weer/ regen ligt de gemiddelde fietssnelheid hoger (17,8 tegen 17,0km/u)

Naast het puur tellen van ritten, kilometers en snelheden, konden opdrachtgevers ook vragen stellen aan deelnemers over de veiligheid en het comfort van zelfgekozen fietsroutes. De uitkomsten hiervan zijn binnenkort beschikbaar.

Fiets Tel-app telt door
Nieuw is dat vanaf dit jaar fietsers de speciale app ook na de Fiets Telweek kunnen blijven gebruiken. Provincies en gemeentes kunnen zo ook specifiek vragen stellen aan deelnemers over het fietsnetwerk in de buurt. Zo kan er meer en specifieker onderzoek worden gedaan – waarbij er veel interesse is in de opkomst van de e-bikes en de gevolgen hiervan voor bestaande weggebruikers en fietspad-gebruikers.