Als je wel eens op de snelweg bent geweest zul je ongetwijfeld een hele hoop constructies hebben gezien waarmee men de fietsen op de auto heeft gebonden. Fietsendragers zorgen ervoor dat je je fiets veilig met de auto kunt verplaatsen zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij eraf valt of iets dergelijks. Je houdt dan gelijk ook ruimte over in de auto zelf. Er zijn echter wel een aantal dingen die je in gedachte moet houden voordat je een fietsendrager gaat gebruiken. Om dat even wat makkelijker en overzichtelijker te maken hebben we hier eventjes de meest belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Zorg ervoor dat het voldoet aan veiligheidsnormen

Een van de belangrijkste dingen waar je echt op wil letten is dat de fietsendrager voldoet aan veiligheidsnormen. Pro User fietsendragers hebben bijvoorbeeld een Europese typegoedkeur. Je wilt niet besparen op veiligheid. Denk maar eens wat er allemaal fout kan gaan als de constructie het begeeft terwijl je op de snelweg bent. Een kapotte fiets is dan nog wel het minste wat er fout kan gaan. Je hoeft niet het allerduurste te kopen, maar doe eerst wel even onderzoek naar het model. Neem wat tijd om de recensies door te nemen, maar let ook vooral goed op het volgende.

Let goed op wat voor type fiets je gaat verplaatsen

Racefietsen wegen een stuk minder dan normale fietsen. Elektrische fietsen zijn nog zwaarder. Let dus goed op wat de draagcapaciteit is van de drager, en bepaal aan de hand daarvan of dit goed genoeg is voor wat je nodig hebt. Als je een vouwfiets hebt, is het soms ook belangrijk om te controleren of deze wel in de fietsendrager past. Dit is over het algemeen een goed idee, maar de meeste dragers zijn compatibel met de meeste fietsen.

Zorg voor goede bescherming voor de fiets

De meeste dragers hebben houders die gemaakt zijn van rubber. Als je echter net nieuwe fietsen hebt, of je weet dat je over ruig terrein gaat, kan het handig zijn om extra zacht materiaal om de houders heen te plaatsen. Op die manier voorkom je dat er krassen en andere beschadigingen op komen. Er bestaan ook speciale beschermers die ervoor zorgen dat het gewicht over de hele klauw van de fietsendrager verspreid wordt, maar die komen ook vaak wat duurder uit en raden we eigenlijk alleen aan voor mensen die de fietsen verplaatsen in een professionele context.

Ken de regels die gelden voor fietsendragers

Er zijn vijf regels waar je je aan moet houden. Ten eerste mag je niet de maximale kogeldruk van de houder overschrijden. Meet deze van tevoren dus goed op. Ten tweede mogen de fietsen aan beide kanten van de auto maximaal 20 cm uitsteken. Ten derde mogen er niet meer fietsen op de drager dan de drager voor bedoeld is. Niet creatief gaan doen dus. Ten vierde moet het kenteken van je auto ten allen tijde goed zichtbaar zijn. Het is mogelijk om een extra plaat erop te plakken Als laatste is het belangrijk dat ook de verlichting van je auto goed zichtbaar blijft. De meeste fietsendragers hebben ook hun eigen verlichting zodat dit geen probleem wordt.