Elektrische fiets

Een goede elektrische fiets

Je kunt de beste fiets van allemaal hebben, met de allerbeste motor die er te verkrijgen is en deze van stroom te laten voorzien door de allerbeste accu, dan nog is het onzeker of je daarmee ook de allerbeste elektrische fiets hebt. De diverse componenten moeten natuurlijk wel op elkaar afgestemd worden om vervolgens optimaal te kunnen scoren in een van de vele testen die rondgaan in de wereld van de e-bike of e-fiets.

Er telt echter nog een factor mee en dat is de subjectieve beoordeling van de fietser zelf. Je kunt dan wel de beste fiets hebben met de beste onderdelen, als het volgens de berijder voor geen meter fietst, dan wordt het rijwiel alsnog slecht beoordeeld.

Gelukkig hoeven we niet de technisch beste elektrische fiets te hebben, al is het alleen maar dat deze waarschijnlijk onbetaalbaar is. We zijn al heel blij met een goede elektrische fiets. Rest uiteraard alleen nog de vraag waaraan een goede elektrische moet voldoen.

Elektrische fiets

De fiets zelf

De basis van een elektrische fiets is de fiets zelf en dan bedoelen we het frame, de wielen, het stuur, zadel, pedalen, remmen, verlichting, eventueel versnellingen, banden, spatborden, trapas, naven tot zelfs de handvatten en remblokjes toe. Een goede fiets is tot daar aan toe, maar van een goede elektrische fiets wordt wat meer verwacht. Over de speciale onderdelen daarvan hebben we het later. De basis moet natuurlijk ook geschikt zijn om die onderdelen niet alleen goed te verwerken in het ontwerp, maar ook de krachten kunnen opvangen die gepaard gaat met het doel van een elektrische motor, ondersteuning van het fietsproces zelf.

Om dat wat duidelijker te maken: het is mogelijk om gewone fietsen om te bouwen tot elektrische fietsen, maar voor lang niet allemaal. Slechts een beperkt aantal modellen is daar geschikt voor.

De elektrische onderdelen

Als eerste moeten accu, motor en computer een drie-eenheid vormen, die naadloos met elkaar samenwerken voor een goed resultaat. Uiteraard is dat een taak van de fabrikant.

  • Accu

Voor een accu zijn een aantal waarden van belang, zoals de capaciteit van de batterij, de oplaadtijd en hoelang je met één lading kunt fietsen.

  • Elektrische motor

Voor een goede motor is het uiteraard van belang hoeveel ondersteuning de motor kan bieden, maar ook hoeveel deze invloed heeft op het rijgedrag van de fiets. De middenmotor wordt hier als de beste ervaren, maar is ook de duurste optie.

  • Computerdisplay

Bij de display gaan de termen goed en gemakkelijk hand in hand. Je moet je instellingen snel een eenvoudig kunnen maken en geen minuten zoet zijn met uitpuzzelen hoe het elke keer weer werkt.

Wat nog meer voor een goede elektrische fiets

Goed is onder te verdelen in objectief, dat zijn meetbare waarden, technische specificaties; en subjectief. Onder die laatste vinden we zaken als hoe de fiets aanvoelt, zit het lekker, is de ondersteuning natuurlijk, kan ik er als berijder goed mee overweg?

Als laatste is er dan natuurlijk ook nog de prijs, vooral of je waarde voor je geld krijgt, want vooral die verhouding prijs/prestaties bepaalt of je een elektrische fiets goed vindt. Daarnaast kun je ook andere fietsen kopen.