veilig op de fiets naar school

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en voor veel kinderen betekent dit dat ze dagelijks op de fiets naar school gaan. Fietsen is niet alleen gezond, maar ook milieuvriendelijk en vaak een snelle manier om op school te komen. Om ervoor te zorgen dat je kinderen veilig op de fiets naar school gaan, zijn er enkele belangrijke tips die ze moeten volgen.

 

  1. Draag altijd een helm: Een helm is een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen voor fietsers, vooral voor kinderen. Zorg ervoor dat je kinderen een goed passende helm dragen die hun hoofd beschermt in geval van een val.
  2. Controleer de fiets: Voordat je kinderen op pad gaan, is het essentieel om de fiets te controleren. Zorg ervoor dat de remmen goed werken, de banden voldoende zijn opgepompt en de verlichting functioneert. Tip: koop een fiets achterlicht op batterijen.
  3. Wees zichtbaar: Moedig je kinderen aan om felgekleurde kleding te dragen en reflectoren aan hun fiets te bevestigen. Zichtbaarheid is cruciaal, vooral in de herfst- en wintermaanden wanneer het vroeg donker wordt.
  4. Gebruik handsignalen: Leer je kinderen hoe ze handsignalen moeten geven om aan te geven wanneer ze willen afslaan of stoppen. Dit helpt andere weggebruikers om te begrijpen wat ze van plan zijn.
  5. Blijf op de fietspaden: Als er fietspaden beschikbaar zijn, moedig je kinderen dan aan om deze te gebruiken. Het is veiliger dan op de rijbaan fietsen. Als er geen fietspaden zijn, rijd dan aan de rechterkant van de weg en volg de verkeersregels.
  6. Kruispunten en oversteekplaatsen: Leer je kinderen hoe ze veilig moeten oversteken op kruispunten en zebrapaden. Laat ze altijd afstappen en de fiets aan de hand meenemen bij drukke kruispunten.
  7. Oefen samen: Ga regelmatig samen met je kinderen fietsen en oefen verkeerssituaties. Dit geeft hen meer vertrouwen en maakt hen beter voorbereid op echte situaties.
  8. Mobiele telefoons en koptelefoons: Moedig je kinderen aan om hun mobiele telefoons en koptelefoons niet te gebruiken tijdens het fietsen. Dit kan afleidend zijn en het is belangrijk om je volledige aandacht op de weg te houden.
  9. Respect voor andere weggebruikers: Leer je kinderen om respectvol te zijn tegenover automobilisten, andere fietsers en voetgangers. Verkeersvriendelijk gedrag draagt bij aan een veilige omgeving voor iedereen.
  10. Onderhoud de fiets: Leer je kinderen eenvoudig onderhoud, zoals het oppompen van banden en het smeren van de ketting. Een goed onderhouden fiets fietst niet alleen soepeler, maar is ook veiliger.

 

Het is belangrijk om deze veiligheidstips met je kinderen te bespreken en hen eraan te herinneren dat veiligheid altijd voorrang heeft, zelfs als ze haast hebben om op school te komen. Door samen verantwoordelijkheid te nemen voor hun fietsveiligheid, kun je als ouder een waardevolle bijdrage leveren aan hun welzijn tijdens hun dagelijkse fietstocht naar school.