elektrische fiets kopen

Een fiets kopen vereist het nodige vooronderzoek, zeker bij een elektrische fiets kopen. Het is goed om bij de fietsenwinkel in de buurt informatie op te vragen Een elektrische fiets biedt veel voordelen boven een gewone, maar is nu eenmaal een stuk duurder. Met dat in het achterhoofd wil men vóór de aankoop meer zekerheid hebben over de juiste keuze.

 

Welke elektrische fiets is geschikt voor mij?

De vraag welke fiets bij wie past, is niet zomaar te beantwoorden. Er zijn immers verschillende modellen, die allen hun specifieke eigenschappen hebben.

Stadsfiets

Wie bijvoorbeeld veel korte ritten in de stad aflegt, maakt een goede keuze met de stadsfiets. Deze brengt je comfortabel en snel door de stad en door de elektrische ondersteuning kost het je minder inspanning en raak je niet bezweet.

Transportfiets

Ga je vaak boodschappen doen met de fiets of vervoer je regelmatig spullen, dan is een transportfiets een goed model. Deze heeft een pakkendrager boven het voorwiel, waar je gemakkelijk een krat of mand op kunt bevestigen.

Schoolfiets

Onze jeugd legt heel wat kilometers af naar en van school en dit door weer en wind. Een elektrische fiets is dan geen overbodige luxe. Misschien is uw zoon of dochter met niet al te mooi weer snel geneigd het openbaar vervoer te nemen, maar met een elektrische fiets wordt men toch gestimuleerd om de fiets te pakken. Bovendien is men dan sneller op school (en weer thuis). Daarnaast is het openbaar vervoer tegenwoordig ook niet echt goedkoop.

Tourfiets

Voor degene die er van houdt om in de weekenden om met vakantie flinke tochten te maken, is de speed pedelec een geschikte fiets. Met deze snelle e-bike kan met trapondersteuning zo’n 45 km per uur halen. Daarmee kun je gemakkelijk langere tochten afleggen.

E-bike voor woon-werkverkeer

De hierboven genoemde speed pedelec is ook zeer geschikt voor het woon werkverkeer. Een reden om te kiezen voor de auto boven de fiets, is vaak dat men fris op het werk wil aankomen. Met de elektrische fiets kom je net zo fris (of misschien wel frisser) aan dan met de auto. Bovendien mijd je de files.

 

Kalkhoff fiets

De sportieve fiets

Voor de sportieve fietser is er de elektrische racefiets, die het gemakkelijk maakt om sterke wind en stijle hellingen te trotseren.

 

Keuze maken

Met bovenstaande informatie in kun je wellicht bij de fietsenwinkel in de buurt iets gerichter gaan kijken naar de modellen die in aanmerking komen. Zo zijn er bijvoorbeeld voor modellen van de Kalkhoff fiets. Dit Duitse merk maakt al meer dan 100 jaar degelijke fietsen en sinds 2007 levert men ook e-bikes.

 

Is elektrisch fietsen gezond?

Dat de e-bike een fiets is voor “luie fietsers” is een misvatting. Immers, met de elektrische fiets ben je net zo goed in beweging. Overigens is gebleken dat mensen die een elektrische fiets hebben, sneller op de fiets stappen in plaats van de auto te nemen, dan mensen met een traditionele fiets. Daarnaast is het zo dat men vaak langere afstanden overbrugt.

 

Fiets onderzoeken

Wat mogelijk interessant is voor jou als fietser, is dat er regelmatig onderzoeken worden gedaan neer het fietsgebruik in Nederland. Deze dienen bijvoorbeeld om na te gaan welke fietsroutes fietsers gebruiken en wat men van die route vindt. Dit kan dan heel handig met een app op je telefoon. Met deze informatie kan de onderzoeker er dan voor zorgen dat de fietsroutes en fietspaden worden verbeterd wanneer dat nodig lijkt te zijn.