We hebben allemaal wel eens van fysiotherapie gehoord, maar wat is het nou eigenlijk? Een fysiotherapeut is een expert in houding en beweging. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten. We gaan het in dit artikel meer in detail hebben over fysiotherapie.

Fysiotherapie vergoeding

Het is handig om te weten dat fysiotherapie niet verzekerd is vanuit je basisverzekering, maar je kan gemakkelijk een voordelige zorgverzekering kiezen met fysiotherapie vergoeding bij vergelijkdezorgverzekeringen.nl. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Ben je 18 jaar en ouder met een chronische aandoening? Dan krijg je fysiotherapie wel vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf de 21e behandeling wordt het dan vergoed, de eerste 20 betaal je zelf. Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. Daarnaast wordt tot achttien jaar de eerste 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Wanneer ga je naar een fysiotherapeut?

Je kan bij een fysiotherapeut terecht voor informatie, advies en voor behandelingen. Je kan voor behandelingen terecht bij een fysiotherapeut als je blessures of pijnklachten hebt. Dit kan voor allerlei verschillende dingen denk dan aan blessures of pijnklachten in je armen, benen, schouders of rug. Je kan ook bij een fysiotherapeut terecht als je vanwege een (chronische) aandoening medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg. Als je na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen kan je ook terecht bij een fysiotherapeut. Je kan voor de meeste klachten bij een algemene fysiotherapeut terecht, maar voor specifieke klachten of aandoeningen zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten. 

Is een verwijsbrief nodig

Heb je een verwijsbrief nodig om naar een fysiotherapeut te gaan? Nee dit is niet nodig, je kan namelijk sinds januari 2006 zelf rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Het is wel verstandig om je huisarts in te lichten dat je fysiotherapie krijgt, zo is je huisarts altijd op de hoogte van je gezondheid. Ook kan je eerst naar je huisarts gaan om advies te vragen, als je twijfelt of je fysiotherapie nodig hebt.

Hoe werkt het?

Bij de eerste afspraak licht je de fysiotherapeut in van wat je lichamelijke klachten zijn, hij kan zo vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of dat je beter eerst naar je huisarts kan gaan. Dit gesprek is echter niet zo uitgebreid nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen. Als de fysiotherapeut je kan helpen, ga je samen op zoek naar de mogelijke oorzaken, je persoonlijke doelen, van welk lichaamsdeel je last hebt, welke invloed je klacht of aandoening heeft en hoe dit je houding van je lichaam beïnvloedt. Als er een diagnose is vastgesteld, wordt het behandelplan samen met jou besproken.