Nederland is het land van de fietsen. In grote steden zie je op elke hoek van de straat wel een stuk of tien fietsen staan. Mountainbikes, stadsfietsen, bakfietsen, wielrenfietsen en vouwfietsen, niets is te gek. Tegenwoordig zijn ook de elektrische fietsen erg in trek, deze zie je dan ook steeds vaker voorbij komen. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten elektrische fietsen en wat een elektrische fiets kost

Soorten elektrische fietsen 

Net zoals gewone fietsen zijn er veel verschillende soorten elektrische fietsen maar over het algemeen worden de fietsen in twee groepen onderverdeeld. 

 Een van die twee groepen zijn de ‘normale’ e-bikes. In deze categorie vallen de elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen en elektrische bakfietsen. Dit zijn de fietsen die je het meest ziet wanneer je over het fietspad fietst of loopt. De normale e-bikes zijn fietsen die trapondersteuning hebben, deze fietsen geven je net dat extra duwtje in de rug. De trapondersteuning werkt alleen wanneer je de trappers echt laat bewegen, je moet er zelf dus wel voor werken. De gewone elektrische fiets kan niet harder dan 25 kilometer per uur, daarom mag je hiermee ook gewoon op het fietspad fietsen. 

De andere groep elektrische fietsen zijn de high speed e-bikes of speed pedelecs. Dit zijn ook gewone fietsen alleen deze halen een veel hogere snelheid. Met de speed pedelecs kun je tot wel 45 kilometer per uur fietsen, dit is erg hard. Omdat je met deze fiets zo hard kunt rijden ben je verplicht een helm te dragen en wordt de fiets ook gezien als bromfiets. Je moet er met een speed pedelec dus rekening mee houden dat je andere regeltjes moet volgen dan met een gewone fiets. 

Prijzen 

Het kiezen van een goede fiets is best ingewikkeld, laat staan een goede elektrische fiets. Een elektrische fiets heeft veel meer onderdelen waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden. 

Een van de onderdelen waar je goed op moet letten bij de aankoop van een elektrische fiets is de prijs. Elektrische fietsen kunnen erg in prijs verschillen, dit komt bijvoorbeeld omdat je veel verschillende keuzes hebt in soorten accu’s en hoeveelheid versnellingen. Voor een goede elektrische fiets zit je al snel aan een bedrag van €1200,-, dit kan uiteraard ook goedkoper maar ook duurder worden.