Het is zo ver! Jouw kind kijkt niet alleen meer naar alle fietsers op straat, maar wil zelf ook leren fietsen. Een belangrijk moment in de ontwikkeling van kinderen. Maar welke maat kinderfiets is geschikt voor jouw kind? En wat voor een soort fiets is geschikt als eerste fiets?

Kinderfietsen kopen

Wanneer je voor de eerste keer een meisjesfiets of jongensfiets gaat kopen dan kan dit best een uitdaging zijn. Net zoals bij fietsen voor volwassenen kun je ook bij kinderfietsen kiezen uit verschillende maten, fietskleuren, types en banden. Laat je niet afleiden door die ene roze Barbie meisjesfiets, maar kies vooral op basis van kwaliteit en afmeting.

Welke maat kinderfiets is het meest geschikt voor mijn kind?

De maat van de kinderfiets wordt bepaald op basis van de lengte van het kind. Voor kinderen wordt de fietsmaat altijd getoond in inches. De indeling van kinderfietsen wordt gemaakt aan de hand van de maat van de wielen.

Gebruik onderstaande maattabel om op basis van lichaamslengte de juiste maat kinderfiets te bepalen

Wielmaat                        Lengte kind                     Leeftijd

12 inch kinderfiets         95 cm                               2-4 jaar

14 inch kinderfiets         100 cm                             3-5 jaar

16 inch kinderfiets         105 cm                             4-6 jaar

18 inch kinderfiets         110 cm                             5-7 jaar

20 inch kinderfiets         115 cm                             6-8 jaar

22 inch kinderfiets         122 cm                             7-9 jaar

24 inch kinderfiets         130 cm                             8-12 jaar

26 inch kinderfiets         145 cm                             10-14 jaar

28 inch kinderfiets         152+ cm                           12+ jaar

Zoals in de tabel te lezen is kunnen kinderen ongeveer 10cm groeien op een fiets. Vanaf 12 jaar, of wanneer je kind groter is dan 152 centimeter, zijn kinderfietsen vaak te klein. Vanaf dit moment kan er gekozen wordt uit een breed assortiment fietsen voor volwassenen.

Hoe duur zijn kinderfietsen?

Er is, net als bij fietsen voor volwassenen, veel onderling prijsverschil bij kinderfietsen. Kinderfietsen zijn te koop vanaf ongeveer 60 euro, maar de prijs kan flink oplopen tot 400 euro. De prijs van een kinderfiets is afhankelijk van jouw wensen, het merk waar jij voor kiest en welke accessoires je wilt hebben.

Natuurlijk wil je altijd de beste prijs hebben voor een kinderfiets, maar je wilt ook dat deze veilig is. Met bovenstaande tips selecteer je de juiste maat kinderfiets en zorg je dat je een mooie en veilige kinderfiets koopt.