Veilig de weg op met je fiets

De Tour de France is net geëindigd; de renners gaan naar huis om bij te komen en zich voor te bereiden op de Vuelta. Ondertussen zit jij als fietsliefhebber niet stil. De zomer is het perfecte seizoen om eropuit te trekken met je e-bike, racefiets of mountainbike. In dit artikel geven we je drie tips hoe je heelhuids jouw fietsavonturen doorkomt.

Investeer in de juiste fiets

Veilig de weg op begint bij het investeren in de juiste fiets. Ben je bijvoorbeeld van plan om in een bosgebied, de bergen of op ander ruw terrein op avontuur te gaan met je fiets, dan kun je het beste investeren in een mountainbike. Een mountainbike is er met zijn dikke banden op gemaakt om goed tegen verschillende soorten oppervlakken te kunnen. Zo zijn gladde bladeren, modder en kiezels geen probleem voor deze fiets. Kies je voor een racefiets tijdens een dergelijke tocht, dan loop je een hoog risico om te vallen. Een racefiets heeft dunne banden en is erg licht van gewicht. Daarom zijn deze soort fietsen perfect voor de amateurwielrenner die tijdens de zomervakantie wil genieten van lange tochten. Het voordeel van een racefiets is bovendien dat je deze op regenachtige dagen op een standaard kunt zetten, zodat je in het comfort van je eigen huis kunt trainen.

Ben je niet zo’n avonturier? Dan zijn er gelukkig nog tal van andere fietsen die je kunt kopen om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. Wanneer je graag een paar kilometer wilt fietsen om de bestemming te verkennen, dan is een e-bike een goede keus. Dankzij de motor hoef jij je minimaal in te spannen terwijl je geniet van de omgeving. Laad de accu na ieder gebruik even op en je kunt elke dag een heerlijk stukje fietsen om vervolgens op een terrasje neer te ploffen zodat je even kunt uitrusten.

Bescherm jezelf

De juiste fiets doet het halve werk als het gaat om veiligheid. Een ongelukje kan iedereen overkomen en daarom doe je er goed aan om jezelf te beschermen tijdens je fietstocht. Het maakt daarbij niet uit of je gaat wielrennen, mountainbiken of simpelweg van A naar B wilt fietsen; mocht je vallen, dan kun je lelijk terechtkomen en jezelf goed bezeren. Je zult niet de eerste zijn met gekneusde ribben en nare hoofdwonden. Zorg er daarom voor dat je altijd een helm draagt om je hoofd te beschermen. Ook mogen knie- en elleboogbeschermers niet ontbreken en voor de mountainbikers en wielrenners onder jullie is het aan te raden de sleutelbenen te beschermen. 

Sluit een verzekering af

Veilig de weg op gaan betekent niet alleen dat je jouw lichaam tegen ongelukken beschermt. Wanneer je een dure fiets hebt aangeschaft, dan is het eeuwig zonde als deze beschadigd raakt. Reparaties kunnen erg duur uitvallen en daar zit je niet op te wachten. Om hoge kosten te voorkomen, kun je een fietsverzekering afsluiten. Je kunt iedere soort fiets verzekeren, of het nu gaat om een racefiets, bakfiets of vouwfiets. Heb je geïnvesteerd in een elektrische fiets? Dan is het verstandig om een speciale e bike verzekering af te sluiten, aangezien een e-bike uit dure onderdelen bestaat. Mocht er dan een onderdeel na een val moeten worden vervangen, ben je gedekt voor de kosten. 

Zo zie je dat veiligheid niet moeilijk is, je moet alleen weten waar je op moet letten. Als je de juiste fiets voor jouw beoogde doeleinde koopt, een verzekering afsluit en investeert in materialen die jouw lichaam beschermen tijdens een val, ben je al goed op weg om veilig met je fiets op pad te gaan. Veel plezier deze zomer!