Je hebt je voorgenomen om meer te gaan bewegen. Je wilt wat vaker de auto laten staan en gaan fietsen. Je bent je misschien al aan het oriënteren op een (elektrische) dames stadsfiets bij de fietsenwinkel in Roosendaal.

Maar daarbij heb je misschien wel enkele vragen, zoals deze: 

  • Hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk met fietsen?
  • Hoe zit dat met een elektrische fiets? Verbrand je dan net zoveel calorieën of minder?
  • Of kun je net zo goed gaan wandelen?

Lees hieronder verder voor meer informatie en antwoorden op de bovengenoemde vragen.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Je kunt ervan uitgaan dat je op een stadsfiets met een snelheid van 15 km per uur kan fietsen, zelfs met tegenwind. Uitgaand van een persoon die 70 kg weegt, verbrand je dan 280 kilocalorieën (kcal) per uur. Ga je er iets harder tegenaan, zo’n 18 tot 20 km per uur, dan wordt dat 500 kcal per uur.

Is een elektrische fiets ook goed voor je conditie?

Vaak wordt gedacht dat een elektrische fiets voor “luie fietsers” is en dat het minder goed is voor de lichaamsbeweging en conditie dan een gewone fiets. Niets is minder waar.

Ten eerste verbrand je best wel wat calorieën, afhankelijk van de ondersteuningsstand die je gebruikt. Per 10 km is dat met een lage ondersteuningsstand ongeveer 250 kcal, met een middelmatige ondersteuningsstand 200 kcal en met een hoge ondersteuningsstand 150 kcal.

Ten tweede ben je met een elektrische fiets veel eerder geneigd om de fiets te pakken. Waar je voorheen misschien de auto nam voor woon- en werkverkeer omdat je met de fiets vermoeid en bezweet aan zou komen op je werk, pak je nu veel sneller de fiets. Dan kun je meteen ook dat vervelende stadsverkeer of de files vermijden en ben je toch in no time op je werk. En intussen ben je gezond bezig, wat je niet kunt zeggen van een ritje in de auto.

Is wandelen net zo goed voor je conditie en de verbranding van calorieën?

Wanneer je uitgaat van een gemiddelde snelheid van 5 km per uur, dan verbrand je (weer uitgaand van iemand die 70 kg weegt) 280 kcal per uur, met een snelheid van 6 km 350 kcal per uur. Dus ook met wandelen ben je goed bezig. Echter, met wandelen kun je de snelheid niet nog meer verhogen om er even “flink tegenaan te gaan”, dan wordt het eerder joggen en dat is toch echt een andere tak van sport. Met de fiets kun je er wel gemakkelijker wat harder tegenaan gaan. Bovendien zul je niet snel gaan wandelen om de dagelijkse boodschappen te doen of om naar je werk te gaan. Wandelen is daarom goed voor de vrije tijd, maar met een fiets zul je gemakkelijker lichaamsbeweging in je dagelijkse routine inbouwen.

Conclusie

Fiets kopen kan altijd handig zijn. Als jij je voorgenomen hebt om gezonder bezig te zijn, is de fiets daarvoor een uitstekend middel. Ook wanneer deze elektrisch is. Wil je weten welke fiets voor jou geschikt is, bijvoorbeeld een (elektrische) dames stadsfiets, vraag de fietsenwinkel in Roosendaal dan om advies. Met de verbranding van calorieën komt het dan wel goed!